tulisanhati

Saturday, 28 May 2011

MENDAPAT HIKMAH BILA DIUJI

Hikmah adalah sesuatu yang tersirat di sebalik yang tersurat. Hikmah dikurniakan sebagai paling besar dengan satu ujian. Hikmah hanya dapat ditempa oleh "mehnah" didikan langsung daripada Allah melalaui ujian - ujian-Nya. Rasulullah s.a.w bersabda,"perumpamaan orang yang beriman apabila ditimpa ujian, bagai besi yang dimasukkan ke dalam api, lalu hilangkan karatnya (tahi besi) dan tinggallah yang baik sahaja!'


Jika tidak diuji, bagaimanan hamba yang taat itu hendak mendapat pahala dabar, syukur, reda, pemaaf, qanaah daripada Tuhan? Maka dengan ujian bentuk inilah ada di kalangan para Rasul ditingkatkan kepada darjat Ulul Azmi - yakni mereka yang paling gigih, sabar dan berani menanggung ujian. Ringkasnya, hikmah adalah kurnia termahal di sebalik ujian buat golongan para nabi, siddiqin, syuhada dan solihin ialah mereka yang sentiasa diuji.firman Allah: Apakah kamu mengira akan masuk ke dalam syurga sedangkan kepada kamu belum datang penderitaan sebagaimana yang dideritai orang - orang terdahulu daripada kamu, iaitu meeka ditimpa kesengsaraan, kemelaratan dan kegoncangan, sehingga Rasul dan orang - orang yang beriman bersamanya merintih: ' Bilakah datangnya pertolongan Allah?" (Surah al-Baqarah: 214)

Pendek kata, bagi orang beriman, ujian bukanlah sesuatu yang negetif kerana Allah sentiasa mempunyai maksud - maksud yang baik di sebaliknya. Malah dalam keadaan berdosa sekalipun, ujian  didatangkan-Nya sebagai satu pengampunan. Manakala dalam keadaan taat, ujian didatangkan untuk meningkatkan darjat.

Justeru, telah sering para muqarrabin ( orang yang hampir dengan Allah) tentang hikmah ujian dengan berkata:" Allah melapangkan bagi mu supaya engkau tidak selalu dalam kesempitan dan Allah menyempitkan bagi mu supaya engkau tidak hanyut dalam kelapangan, dan Allah melepaskan engkau deri keduanya, supaya engkau tidak bergantung kepada sesuatu selain Allah.

sumber solusi

No comments:

Post a Comment